Aangepast zoeken
Sorteren op:
Relevance
Relevance
Date
Web
 
 
 
Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer Ik heb een klacht
 • Dure hondjes! 5 maart 2019 Een reiziger koopt in oktober bij de balie van NS International een treinticket vanaf Amsterdam Centraal naar La Roche in België. Tegelijkertijd koopt hij twee tickets voor zijn honden. Zijn vriendin reist vanaf Rotterdam. Ook zij heeft honden, dus daarvoor schaft hij ook twee tickets aan. Voor de tickets per hond betaalt hij vanaf Amsterdam naar La Roche € 25,90. Voor de tickets per hond vanaf Rotterdam betaalt hij €19,40.  
 • Ongevraagd aangemeld voor NS Flex. Bemiddeling OV loket heeft succes. 12 februari 2019 Een reiziger bestelt een RET-abonnement en zet dit bij een metrostation van de RET op zijn persoonlijke OV-chipkaart. Op dat moment komt hij erachter dat het product NS Flex voor reizen op rekening op zijn kaart staat. Hij heeft dit echter nooit aangevraagd. RET meldt hem bovendien dat NS Flex problemen gaat geven wanneer hij met zijn nieuwe RET-abonnement gaat reizen. Het is duidelijk: NS Flex moet van zijn kaart af. 
 • ‘Ondanks abonnement toch saldo afgeschreven’ 27 november 2018 Een reiziger forenst van Almere Poort naar Muiden. Zij heeft een regioabonnement voor de Allgo bussen. Vanaf mei wordt ondanks haar abonnement regelmatig saldo afgeschreven van haar OV-chipkaart. Ze moet dan een restitutieformulier invullen en dan maakt Keolis het geld over. Ze vindt het erg vervelend dat zij zelf telkens haar reistransacties moet checken en het geld terug moet vragen. 
   
 • ‘Keolis gaat toch landelijke coulanceregeling bij boetes toepassen’ 17 oktober 2018 Wanneer reizigers beschikken over een afgekocht reisrecht of een studentenreisrecht moeten ze nog steeds inchecken. Als ze dit vergeten kunnen ze de boete enkele keren per jaar laten kwijtschelden. Dit is afgesproken in 2015 door alle vervoerders binnen het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB). In het tweede kwartaal merkte het OV loket, dat Keolis een ander boetebeleid voerde.  
 • ‘Schriftelijk klagen werkt beter dan bellen’ 27 juli 2018 Soms moeten wij als OV loket de blaren op onze tong praten en vele mails sturen om ervoor te zorgen dat een OV-bedrijf een reiziger met een klacht tegemoetkomt. Soms is onze inbreng wat beperkter. Een dame wil samen met haar vriendin vanaf Venray naar Utrecht reizen. Ze heeft keuzedagen op haar OV-chipkaart staan en wil een ‘vrije reis’ gebruiken voor dit uitje. Ze probeert in Venray verschillende keren om de vrije reis op te halen, maar krijgt telkens de melding 'fout bij lezen'. 
 • Reizigers Keolis kunnen vaker beroep doen op GTBV-regeling 16 mei 2018 Het OV loket ontving enkele klachten van reizigers die van Keolis een afwijzing ontvingen op hun verzoek om geld terug bij vertraging (GTBV). Zoals een reiziger die op weg was naar Borne. Door een overwegstoring reed de trein van Zwolle naar Enschede niet verder dan Wierden, waardoor de reiziger meer dan een half uur vertraging opliep. Een andere reiziger had een uur vertraging als gevolg van een stroomstoring tussen Zwolle en Raalte.
 • Teveel geld afgeschreven voor ingeleverde OV-Fiets Bilthoven 16 mei 2018 Eenmaal per week gebruikt een reiziger de fietsenstalling op station Bilthoven om een OV-fiets te huren. Het huren van een fiets in deze onbemande stalling is een geautomatiseerd proces: na gebruik kan men de fiets terugzetten in één van de daarvoor bestemde kluizen. Als er geen ruimte meer is om de fiets te stallen, kan de sleutel worden achtergelaten in een zogenoemde ‘dropbox’. 
 • GTBV-claims onterecht afgewezen. Bemiddeling OV loket werkt. 16 maart 2018 Een reiziger wendt zich tot het loket, nadat hij meerdere keren vertraging heeft opgelopen op het traject Eijsden-Maastricht (en daarna verder in de richting van Sittard/Eindhoven). Dit traject wordt in opdracht van de NS gereden door de Belgische vervoerder NMBS. Omdat het niet mogelijk is om in Eijsden een vervoersbewijs van de NMBS te kopen, checkt de reiziger met zijn OV-Chipkaart in op het station bij NS. 
 • Een duur dagje Antwerpen 16 februari 2018 Na een dagje uit te zijn geweest in Antwerpen, wilde een reiziger huiswaarts keren met lijn 19 van Connexxion. De bus, de laatste van de dag, verscheen echter niet en meneer moest een taxi nemen om diezelfde avond nog thuis te kunnen komen.
 • Toch nog een gratis nieuwe OV-chipkaart 16 februari 2018 Na een tijdje geen gebruik te hebben gemaakt van het openbaar vervoer en dus van haar OV-chipkaart, probeerde een reiziger in te checken in een bus in Apeldoorn. Tot haar verbazing gaf de incheckapparatuur aan dat de kaart niet meer geldig was, hoewel zij de abonnementskosten van haar voordeelurenkaart wel degelijk had betaald. 
 • Verkeerd abonnement toch vergoed na bemiddeling OV loket 29 november 2017 Een moeder sluit bij Syntus online een trein/bus abonnement af voor haar zoon, nadat ze van tevoren met de telefonische klantenservice heeft uitgepuzzeld, welk abonnement het meest geschikt is. De familie woont in Almelo en de zoon gaat naar school in Enschede en Hengelo. Ze krijgt het advies om een Vrij Twente abonnement voor €115,50 af te sluiten.  
 • Toch compensatie na enorme vertraging 8 november 2017 Op 3 juli maakt een reiziger een treinreis op het traject Groningen-Delft. Door verschillende vertragingen duurt deze reis ruim vijf en een half uur in plaats van de drie uur die in de dienstregeling staan. 
 • Boete HTM toch kwijtgescholden 8 november 2017 Het OV loket bekijkt per klacht of er mogelijkheden zijn tot bemiddeling. Wij kijken bij boetes bijvoorbeeld naar de omstandigheden waarin een boete is uitgeschreven. Was het een incident of is de reiziger vaker bekeurd voor hetzelfde vergrijp? Was er iets aan de hand met het incheckapparaat?
 • Incheck met een e-ticket lukt niet door defecte poortjes 26 september 2017 Een reiziger probeert op station Weesp in te checken met een e-ticket, maar dit lukt niet. Volgens de reiziger komt dit doordat de poortjes op station Weesp niet uitgerust zijn met een ingebouwde laserscanner. Toen hij bij NS een restitutieverzoek voor de aankoopprijs indiende, werd dit verzoek afgewezen: NS vergoedt geen e-tickets, omdat niet gecontroleerd kan worden of er met een dergelijk kaartje is gereisd. Hierop stapt de reiziger naar het OV loket.
 • Restitutie vanwege een te duur abonnement 26 september 2017 Een moeder bestelt voor haar zoon via de webshop van Arriva met haar mobiel een Brabant jeugdabonnement (12 – 18 jaar) van 80 euro. Nadat ze de bestelling heeft geplaatst komt ze erachter dat er een goedkoper abonnement is, namelijk Brabant Jeugd Vrij van 65 euro (voor 16-17 jarigen). Zij dient een klacht in bij Arriva omdat het goedkopere abonnement niet wordt vermeld in de webshop.
 • Bij wijze van uitzondering taxikosten vergoed 12 juli 2017 Op 29 maart was er tussen Utrecht Centraal en Den Bosch/Tiel een treinstoring wegens een defect spoor. Door aanpassingen in de dienstregeling vertraagde het treinverkeer van Sittard naar Utrecht en strandden twee reizigers op station Weert. Na 45 minuten gewacht te hebben op alternatief vervoer belde één van hen met NS. Een medewerker vertelde hen dat eventuele kosten voor een taxirit naar huis vergoed zouden worden.
 • Breng Vrij Abonnement op extra buslijn Arriva geldig 23 juni 2017 Een scholier reist dagelijks van Beneden Leeuwen via Druten naar Nijmegen waar zijn school staat. Hij heeft een Breng Vrij abonnement van € 650,- per jaar, waarmee hij vrij kan reizen met alle Breng bussen in de regio Arnhem en Nijmegen, maar ook op enkele buslijnen van Arriva en Syntus.
 • Onterechte saldoafschrijvingen in bus van Syntus 2 juni 2017 Een reiziger van Syntus merkt dat in de bussen in Amersfoort/Utrecht teveel geld wordt afgeschreven. Bij het inchecken is € 4,00 afgeschreven. Tijdens de rit wordt het systeem gereset. De uitcheck wordt vervolgens geregistreerd als een incheck, waardoor opnieuw € 4,00 wordt afgeschreven.
 • Tandem mee in trein 30 mei 2017 Een visueel gehandicapte reiziger maakt vaak gebruik van een tandem met een begeleider/voorrijder. Hij mocht deze tandem altijd meenemen in de Veolia-treinen in Limburg, net zoals dat nog steeds kan bij NS
 • Treinreis over de grens met vertragingen 30 mei 2017 Op 5 januari reist een gezin met twee kinderen van Londen naar Leiden. In Brussel moet het gezin overstappen, maar de volgende trein is uitgevallen en de wachttijd is één uur. Op de heenreis had hun trein zelfs een vertraging van ruim twee uur.

 • Ondanks opzegging abonnement toch moeten betalen. 24 mei 2017 Een Syrische vader sluit voor zijn schoolgaande zoon een abonnement bij NS af voor het traject Borne-Almelo. Omdat de zoon kort daarna naar een andere school gaat moet het traject aangepast worden naar Borne-Enschede. 
 • Toch restitutie ondanks Mobility Mixx kaart 25 april 2017 Bij een gemiste uitcheck in bus, trein, tram en metro kun je als reiziger het teveel afgeschreven saldo terugvragen via www.uitcheckgemist.nl. Dit kan voor de vervoerders Arriva, Qbuzz, GVB, HTM, RET, Syntus, U-OV, EBS of Connexxion. Binnenkort sluit ook NS zich aan. Fijn dat er één plek is waar de reiziger terecht kan. Maar helaas werkt dit niet altijd even goed.
 • Onterecht saldo afgeschreven in Syntus-bus 25 april 2017 Fouten bij het in- en uitchecken kunnen worden veroorzaakt door de reiziger zelf, doordat hij/zij vergeet om uit te checken of bij het verkeerde paaltje in- of uitcheckt. Dit gebeurt regelmatig op stations waar paaltjes van meerdere vervoerders staan, zoals Zutphen, Amersfoort etc.
 • Geen gegarandeerde aansluiting dus geen vergoeding 24 maart 2017 Een reiziger in Limburg reist 's avonds van Maastricht naar Eys met bus 350 van Arriva. Door vertraging mist hij de aansluitende bus 40 naar Eys, die 's avonds maar 1x keer per uur rijdt. Hij dient een aanvraag voor geld terug bij vertraging in bij Arriva, omdat hij meer dan 30 minuten moest wachten. Maar Arriva wijst zijn verzoek af met het argument dat ‘er in dit geval geen sprake was van een gegarandeerde aansluiting.’ 
 • Treinreis over de grens met vertraging 24 maart 2017 Op 5 januari reist een gezin met twee kinderen van Londen naar Leiden. In Brussel moeten ze overstappen maar de trein valt uit en ze moeten een uur wachten. Op de heenreis had hun trein zelfs een vertraging van ruim twee uur. Volgens de Europese verordening moet de vervoerder 25% van het ticket vergoeden bij een vertraging vanaf 60 minuten en 50% bij een vertraging van 120 minuten.