Aangepast zoeken
Sorteren op:
Relevance
Relevance
Date
Web
 
 
 
Ombudsman voor beter Openbaar Vervoer Ik heb een klacht

Klachten Top 5

 • Uitgevallen ritten en vertragingen

  De meeste klachten gaan zoals bijna elke maand over vertraging en uitgevallen ritten. Een reiziger die met de bus naar een belangrijke afspraak wilde, diende een klacht in bij het OV loket. Zijn bus was uitgevallen, waardoor hij zijn overstap had gemist. Op de halte was geen informatie te vinden, dat deze bus zou vervallen. Hierdoor heeft de reiziger een tijdje bij de halte staan wachten tot de volgende bus zou komen. Helaas, er kwam geen enkele bus. Hierdoor heeft meneer zijn belangrijke afspraak niet gehaald. Een forens reist dagelijks voor zijn werk met de HSL over het traject tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda. Dit is een druk traject. De reiziger klaagt dat de HSL onbetrouwbaar is; dat de treinen regelmatig uitvallen, vertraging hebben of helemaal vol zitten. NS heeft laten weten dat de prestaties van de HSL tot 2019 niet fors zullen verbeteren. De reiziger moet wachten tot er een structurele oplossing komt.

 • Capaciteit

  De afgelopen maand zijn de leerlingen en studenten weer naar school toe gegaan. Het OV loket ontving veel klachten van leerlingen over volle bussen. De buschauffeur is soms zelfs genoodzaakt om reizigers bij de halte te laten staan, want vol is vol. Dit gebeurt ook bij scholierenbuslijn 293 van Apeldoorn naar Arnhem. Deze bus zit soms al na de eerste paar haltes vol. De reizigers die bij de andere haltes staan zien de bus langs rijden. Zij kunnen niet mee en moeten op de volgende bus wachten. De reizigers die het geluk hebben om wel mee te kunnen, hebben ook niet altijd een prettige reis. Velen zitten in een volle warme bus op elkaar gedrukt, waardoor de lucht in de bus niet meer erg fris ruikt.

 • Tariefhoogte

  Dat er betaald moet worden voor het openbaar vervoer is voor iedereen duidelijk. Deze maand hebben verschillende reizigers geklaagd over de hoogte van dit bedrag. Een van deze reizigers gaat naar de middelbare school met het openbaar vervoer. Zij woont in Friesland; de school is voor haar niet om de hoek. Zij had altijd een 3-sterrenabonnement van Arriva voor €739,10 per jaar. Dit abonnement bestaat niet meer sinds 1 januari 2018. Deze wijziging kan grote gevolgen hebben. Arriva adviseerde deze reiziger om het Altijd Vrij Fryslân te nemen van €1040,- per jaar. Gelukkig compenseert Arriva de jeugd (12 t/m 18) met €250,- op jaarbasis. Hierdoor is er een verhoging van €50,90 per jaar in plaats van €300,90 per jaar. Deze compensatieregeling is eenmalig. Het jaar daarna betaalt de reiziger gewoon het volle pond.

 • Aansluiting

  Vele reizigers moeten tijdens hun reis overstappen en dan moeten de dienstregelingen goed op elkaar aansluiten. Wij hebben afgelopen maand klachten ontvangen van reizigers dat dit niet altijd goed gaat. Een van deze reizigers reist regelmatig van Enschede naar Zutphen. De trein had om 7.35 uur moeten vertrekken, maar vertrok 3 minuten te laat. De reiziger moest overstappen op station Hengelo. Zij zou hier 4 minuten voor hebben, maar doordat de eerdere trein te laat vertrok had ze maar één minuut voor haar overstap. Dat werd rennen, maar helaas, de deuren van de trein gingen voor haar neus dicht. De reiziger was hierover zeer gefrustreerd. Wij kunnen ons dat goed voorstellen. Niemand houdt van haasten. Een andere reiziger heeft een ander probleem. Ze reist tussen Mariënberg en Almelo met de trein en dan verder met de bus. Zij moet in Mariënberg 10 minuten wachten op de bus; dat vindt ze nog te overzien. In Almelo moet zij echter 20 minuten op de bus wachten. Dit is even lang als haar totale treinrit. De reiziger vraagt zich af, waarom de dienstregelingen niet beter op elkaar aansluiten.

 • Aanschaf vervoerbewijzen

  Het aanschaffen van een los kaartje of een abonnement gaat niet altijd goed. Wij hebben afgelopen maand verschillende klachten hierover binnengekregen. Een reiziger die geen pinpas heeft wil een kaartje kopen bij Breng en contant betalen. Dit was niet mogelijk in de bus. De reiziger wordt verwezen naar de servicebalie van de vervoerder maar ook hier kan hij niet met contanten betalen. De servicebaliemedewerker adviseert hem een rittenkaart bij de Bruna te kopen Hij zou dan wel één kilometer moeten lopen. De reiziger voelt zich van het kastje naar de muur gestuurd. Een andere reiziger klaagde over NS Flex, dat in september is ingegaan. Met NS Flex betaal je achteraf je reiskosten en hoef je niet meer eerst saldo op te laden. Een vader vond dit een goede oplossing voor zijn zoon, maar zijn aanvraag werd afgewezen. De zoon was nog geen 18 jaar oud en kon daarom geen NS Flex aanvragen. Dit stond nergens aangegeven bij de aanvraag. Naar aanleiding van onze vraag daarover heeft de NS deze voorwaarde op hun website toegevoegd.